Niek Dekker
Organisatie, Podcast

Jezelf positioneren als ontwerper en werken met droomklanten in de muziekindustrie met Niek Dekker [podcast]

Een van de grootste uitdagingen als freelance ontwerper of creative artist vind ik het goed positioneren van jezelf. Het lastige eraan is dat je moet kiezen. En hoewel kiezen een belangrijke competentie van een ontwerper moet zijn, is het tegelijkertijd ook counterintuïtief. Creatievelingen willen over het algemeen het liefst alles doen en alles kunnen. Het goed positioneren van jezelf als merk is iets waar je echt aandacht aan moet besteden als het niet vanzelf komt.

Persoonlijk heb ik hier altijd last van gehad. Nog voor ik was afgestudeerd als industrieel ontwerper had ik al meerdere klanten. Die klanten had ik omdat iedereen wist dat ik creatief en goedkoop was omdat ik nog studeerde. Ik deed alles voor iedereen want ik vond alles leuk en wilde alles leren. Ik was ook opgeleid om niet te discrimineren als het gaat om het oplossen van ontwerpproblemen. Deze instelling heb ik 12 jaar lang volgehouden totdat ik het echt niet meer leuk begon te vinden. Iets klopte niet. Ik werkte dag en nacht keihard, verdiende aardig met mijn bedrijf en toch voelde ik me nooit echt succesvol, want:

– Waarom moest ik steeds mezelf bewijzen bij nieuwe klanten?
– Waarom had ik zoveel moeite met vertellen wat ik doe op feestjes?
– Waarom wilden grote klanten alleen maar kleine klusjes aan mij geven?
– Waarom noemden ze mij niet bij de credits?
– Waarom wilden ze zich niet publiekelijk met mij als ontwerper associëren?
– Wat is het verschil tussen mij en bijvoorbeeld Philippe Starck? Hij mag wel overal zijn naam op plakken.

Nu weet ik het; het heeft allemaal te maken met positionering. Het beste boek over positioneren heet Positioning en is geschreven door Al Ries en Jack Trout, dus als je meer wil weten kun je hier het boek bestellen. Positionering zorgt ervoor dat mensen begrijpen waar je voor staat. En als ze dat begrijpen kunnen ze zich emotioneel aan je binden en dan wordt het veilig voor hen om zich met je te associëren.

Ondertussen, terwijl ik voor iedereen van alles liep te doen, studeerde één van mijn beste vrienden Niek Dekker af van CMD en deed precies het tegenovergestelde. Hij maakte een bewuste keuze voor wie hij wilde werken, creëerde een specifieke portfolio om dat te realiseren en de rest is history. Niek groeide uit tot een van de meest gewilde interactive designers in de game. Hij maakte websites voor klanten als 22tracks, Top Notch, Noah’s Ark en is regelmatig in New York en London te vinden voor toffe internationale klussen.

Niek is voor mij hét voorbeeld van hoe je jezelf als ontwerper kan positioneren. Het is dan ook een grote eer om hem aan jou voor te stellen als de eerste gast van de nieuwe WorkLifeStudio podcast.

In deze eerste episode bespreken we in detail hoe Niek zichzelf heeft gepositioneerd, hoe het leven van een succesvolle freelancer eruit ziet en zijn visie op de toekomst.

Veel luisterplezier en als je het leuk vond, subscribe en laat een review achter op iTunes!

subscribeoniTunes

Previous Post Next Post

You Might Also Like

Geen Comments

Laat een leuk bericht achter