Businessplan illustratie
Organisatie

Ik heb toch geen businessplan nodig?

Creatieve ondernemers houden niet zo van het schrijven van businessplannen. Eigenlijk ken ik maar weinig ondernemers die het leuk vinden om een businessplan te schrijven. De meesten van ons beginnen gewoon omdat we ergens voor gevraagd worden. Je kan iets, iemand heeft het nodig, je maakt het, factuurtje en bam! Geld is verdiend. Iemand anders ziet dat, wilt het ook en zo blijft het balletje wel rollen. Je hebt helemaal geen businessplan nodig, Toch?

Een businessplan, is dat niet voor die ambitieuze startups die heel veel geld moeten ophalen om hun idee te realiseren? Een businessplan, dat schrijf je toch alleen voor een bank of investeerders? Je hebt gelijk, dat is waar. Een businessplan schrijf je om investeerders inzicht te geven in de business waar ze hun tijd en geld gaan stoppen. Misschien denk je dat het dus niet van toepassing is op jouw business, maar jij hebt ook investeerders. Wat dacht je van jezelf? Jij bent de belangrijkste investeerder in jouw onderneming. Jij stopt superveel energie en tijd erin en vaak is dat nog voordat er een cent is verdiend. En wat dacht je van software, je computer, camera’s, website, visitekaartjes? Allemaal investeringen die je doet om te kunnen beginnen. Lijkt het je dan niet handig om aan de hand van een plan te zien of het allemaal de moeite waard is? Wat hoor ik je zeggen? Het is allemaal in je hoofd? Je hebt er een goed gevoel over? We zien wel hoe het loopt? Ok prima. Dan is er nog één groep die vaak over het hoofd wordt gezien waarvoor het handig is om toch iets van een businessplan te hebben. Ik noem deze groep: partners.

Jij bent de belangrijkste investeerder in jouw onderneming.

In mijn tijd als industrieel ontwerper ben ik zelf heel vaak gevraagd om mee te denken (lees: het hele ding ontwerpen) als iemand een idee had voor een product. Alleen was er nooit budget want zo gaat dat als je van niets, iets wil maken. Mij werd dan altijd enthousiast verteld dat als het product eenmaal een succes is dat ik me geen zorgen meer hoefde te maken. Ik hoefde het alleen maar te ontwerpen en zij doen de rest. Laat ik nou juist heel erg geïnteresseerd zijn in de rest. Dus vroeg ik altijd om een businessplan, want op dat moment ga ik een beslissing maken of ik mijn tijd en energie ga investeren. Het is echt niet anders dan een bank of venture capitalist die moet besluiten of ze jou wel of geen geld gaan geven. Ik wil ook weten hoe de hele organisatie eruit gaat zien voor dat ik ja zeg, net als de bank. Dat was bijna altijd teveel gevraagd. Die producten zijn dan ook nooit op de markt gekomen. Ook jij zult op een gegeven moment mensen nodig hebben die met jou optrekken. Mensen met een complementaire expertise waardoor je samen beter wordt en verder komt. Je investeert in elkaar en dan is het een goed idee als beide partijen van elkaar weten wat ze op grote schaal van plan zijn.

Maar een businessplan belandt toch altijd in een la? Is dat dan niet zonde van mijn tijd? Ik durf daar nee op te zeggen. Zelfs als het plan in een lade terecht komt is het de moeite meer dan waard geweest. Hier volgen een aantal redenen waarom.

1: Je hebt nagedacht op papier. Nadenken op papier is de eerste stap in het creatieproces. Het idee is uit het hoofd en op de wereld gezet. Het bestaat voor anderen om te zien. Het heeft vorm in onze fysieke wereld. Het is nu echt.

2: Het is in de la, dus je kan het altijd vinden als je het nodig hebt. Heb je het niet nodig, prima! Fijn dat het goed gaat met je business. Maar zit het even tegen, dan kun je altijd weer even teruggrijpen naar je businessplan. Want een goed businessplan vertelt je waarom je ook alweer doet wat je doet en voor wie.

3: Je bestelling bij het universum is geplaatst.
Ok, deze is wat zweverig, dus het korreltje zout is hier van toepassing. Wat ik hier wil zeggen is dat het niet nodig is om constant in je businessplan te kijken. Eén keer op papier zetten wat je wil en hoe je het gaat doen is soms genoeg. Het universum en je onderbewustzijn gaat daarna achter de schermen voor je aan de slag om je visie te realiseren. Je moet zelf natuurlijk ook nog wat doen.

Waar moet een businessplan aan voldoen?
Hier is veel over geschreven en de meningen zijn verdeeld, maar ik ga het super simpel houden. Een businessplan in zijn puurste vorm is een document waarmee de schrijver de lezer weet te overtuigen om te investeren.
HOE het eruit ziet maakt echt geen zak uit. Als je het met 1 A4-tje kan doen, dan doe je het met 1 A4-tje. Ben je van de boekwerken, dan maak je een boekwerk. Wil je een filmpje maken, dan kan dat ook. Maar denk wel aan de lezer. Jij kan het wel op 1 A4-tje kwijt kunnen, maar je probeert de ander te overtuigen. Dus als je ABN-Amro binnenloopt met je plan op een servet dan zie ik je met hetzelfde servet je tranen drogen als je weer op straat staat zonder een ja. Maar goed, je bent een creative en je wil na het lezen van dit stuk toch iets op papier zetten, wat moet er dan in ieder geval in?

 1. Je waardepropositie – Wat lever je dat waarde toevoegt aan de markt? In welke niche zit jij?
 2. Welk probleem wil je oplossen? – Wat is jouw visie, wat werkt er niet goed en kan anders? Wat mis je?
 3. Jouw oplossing: Hoe wil je het beter gaan doen. Wat is jouw missie?
 4. Hoe ziet de markt eruit? Wie zijn de concurrenten en hoe ben jij beter of anders?
 5. Wat heb je nodig van de investeerders? Wat mis je nog om te knallen? Is het geld, mensen of spullen? Advies of coaching?
 6. Hoe ben je van plan je oplossing te verkopen? En wie wil je als klant? Hoe ziet die ideale klant eruit? Wat voor marketingstrategie ga je gebruiken?
 7. Prognose: Hoeveel omzet en winst denk je dat je in de komende 1,3,5 jaar zult maken? Hoeveel wil je verdienen? Hoeveel heb je nodig? Welke kosten ga je maken?
 8. Planning: In hoeveel tijd denk je bepaalde milestones te bereiken? Of in hoeveel tijd MOET je bepaalde milestones bereiken.
 9. Hoe ziet de organisatie eruit? Wie is waar verantwoordelijk voor?
 10. Wie zijn de partners en leveranciers?

Er is meer, maar dit is de basis die je zo kan invullen. Ik heb een kleine challenge voor jou. Reserveer 2 pomodoro’s (2×25 min) op je to-do list en vul deze 10 punten zo snel mogelijk in. Het is te doen. Je hebt aan het eind een outline waar je later dieper op in kan gaan. Maar je zult zien dat het helemaal niet zo moeilijk is om een businessplan te maken. Eigenlijk wel logisch, want business doen is heel simpel.

Voor verkopers: Koop laag, verkoop hoog.
Voor dienstverleners: Los problemen op en krijg ervoor betaald.
Voor storytellers: Geef mensen een experience en krijg ervoor betaald.

Business doen is heel simpel.

Met een businessplan neem je even de tijd om na te denken over waarom, voor wie, wat, hoe en hoeveel.
Dit alleen al maakt het voor mij de moeite waard.

Succes!

Next Post

You Might Also Like

2 Comments

 • Reply jude juli 30, 2016 at 12:36 am

  Lekker bezig en goed neergezet. Ik ga nog vaker lezen. You challenged me.
  Groet Judith

  • Reply Andrew Chin juli 30, 2016 at 9:35 pm

   Dank je, Judith! Fijn om te horen.

  Laat een leuk bericht achter